Meaning in Malay (Maksud Perkataan Inggeris dalam Bahasa Melayu)

Berikut ialah beberapa perkataan Bahasa Inggeris yang popular dan trending di Internet. Walau bagaimanapun, ramai yang tidak tahu maksud, makna dan erti perkataan-perkataan Bahasa Inggeris ini dalam Bahasa Melayu. Senang cerita, ramai tidak berapa jelas apakah meaning in Malay bagi perkataan-perkataan yang digunakan.

Kami di Jom English, iaitu salah satu kelas belajar English di Malaysia, akan bantu anda supaya lebih faham.

Senarai meaning in Malay

 

Kenapa perlu tahu meaning in Malay?

Ada beberapa perkara yang anda perlu ambil perhatian dalam isu ini.

1. Perkayakan vocabulary

Apabila kita tahu lebih banyak perkataan dalam Bahasa Inggeris dalam Bahasa Melayu, secara tidak langsung kita menambah pengetahuan. Bukankah lebih seronok dapat belajar sesuatu?

2. Lebih mudah faham

Apabila kita tahu maksud sesuatu itu dalam bahasa ibunda kita sendiri, kita akan jadi lebih faham. Kalau lebih faham, lebih mudah untuk menyampaikan pada orang lain.

3. Agar tak nampak bodoh

Apabila kawan-kawan bersembang; samada secara berhadapan atau sekadar chat di Whatsapp, kadang-kadang kita tak faham maksud perkataan yang mereka gunakan dalam Bahasa Inggeris. Mulalah kita tercari-cari dia punya meaning in Malay.

4. Agar nampak lebih bijak

Penggunaan ayat yang cantik dan tersusun akan menunjukkan kebijaksanaan seseorang. Bayangkan anda boleh masukkan jargon-jargon pelik dalam meeting.

Mesti boss pun tabik hormat!