Kelas Tambahan in English (Maksud & Makna Kelas Tambahan dalam Bahasa Inggeris)

Apakah maksud dan makna kelas tambahan in English? Kalau anda tidak tahu, izinkan kami berkongsi.

Maksud kelas tambahan in Malay

Menurut DBP, ia juga dipanggil tuisyen. Tuisyen ataupun kelas tambahan ialah bimbingan tambahan yang diberikan kepada pelajar.

Bimbingan tambahan ini tidak terhad kepada individu semata-mata. Ia juga terpakai untuk kumpulan kecil bagi mata pelajaran tertentu.

 

Maksud kelas tambahan in English

Kelas = class

Tambahan = additional

Jadi, apabila digabungkan, ia akan menjadi additional class.

Kalau ada beberapa kelas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik, perlu tambah -es dan ia akan menjadi additional classes.

 

Contoh ayat kelas tambahan dalam Bahasa Melayu

Maria malas pergi sekolah. Jadi, dia ambil kelas tambahan Bahasa Melayu di pusat tuisyen yang berdekatan. Kelas tambahan ini penting untuk peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Walau bagaimanapun, Maria tak pasti samada dia patut belajar perkara yang lain atau tidak. Patutkah dia fokus untuk menjadi seorang penulis yang lebih baik? Adakah ini lebih menjimatkan?

 

Contoh ayat kelas tambahan in English

  1. Maria hates school. So, she took Bahasa Melayu classes for tuition. This additional class is important for her exam. However, she has no idea if her time would have been better spent doing something else. Maybe she could have just focused on becoming a stronger writer? Was it worth the money?
  2. Adams’s parents were worried about him. They enrolled him into additional classes to help him catch up with his exam.
  3. Adam’s parents enrolled him into additional classes so he could catch up on what he was missing.

 

Terkial-kial nak susun ayat dalam Bahasa Inggeris?

Kalau anda salah seorang rakyat Malaysia yang masih lagi belum fasih English, anda boleh cuba belajar dengan kami. Di Jom English, pembelajaran adalah secara online sahaja melalui Zoom atau Google Meet.

Jika anda rasa ingin lihat dulu muka pengajar untuk melihat keserasian, kami galakkan anda ambil peluang untuk hadiri kelas percubaan atau trial class ini secara percuma..

Sesi preview atau free trial ini akan berlangsung selama 30 minit.

Tidak jadi ambil, tak mengapa.

Anda hanya perlu isikan borang di bawah ini.

 

Kesimpulan

Benar, cara untuk fasih berbahasa Inggeris bukanlah sesuatu yang boleh dikecapi dalam masa yang singkat. Lama-kelamaan, secara tidak sedar, kita akan pandai susun ayat.

Ini bermakna, tak semestinya orang yang pandai tulis karangan Bahasa Inggeris, dia boleh bercakap dengan mudah. Semuanya perlukan latihan.

Teruskan berlatih.

Semoga bermanfaat.

1 thought on “Kelas Tambahan in English (Maksud & Makna Kelas Tambahan dalam Bahasa Inggeris)”

Leave a Comment