6 Cara Menguasai Bahasa Inggeris (Tips Lancar Dalam Masa Singkat)

Bagaimanakah cara menguasai Bahasa Inggeris dengan mudah dan cepat? Mesti masih ramai lagi yang ingin tahu jawapan kepada persoalan ini. Adakah dengan belajar English online boleh membantu? Adakah belajar Bahasa Inggeris dalam Bahasa Melayu itu sebenarnya lebih baik? Mari kita rungkaikan satu persatu.

Seperti yang kita semua maklum, Bahasa Inggeris merupakan bahasa utama yang digunakan sebagai perantaraan atau untuk berkomunikasi hampir di seluruh pelusuk dunia. Boleh kata kalau dah power Bahasa Inggeris ini, dihantar duduk dekat mana-mana negara asing sekalipun kita dah boleh survive.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat menggunakan Bahasa Inggeris dengan baik kerana mereka tidak tahu cara yang sebenarnya untuk dapat menguasai bahasa ini dengan lebih bervariasi. Tetapi, kini anda tidak perlu risau lagi kerana kami telah sediakan beberapa tips untuk anda yang ingin belajar Bahasa Inggeris melalui pelbagai cara menarik di dalam artikel ini.

Jemput baca perkongsian kami.

Cara menguasai Bahasa Inggeris dengan cepat

Berikut merupakan cara-cara yang boleh anda cuba untuk kuasai Bahasa Inggeris.

1. Menguasai Bahasa Inggeris dengan selalu mendengar lagu Bahasa Inggeris

Kadang-kadang, bila anda pasang radio atau mainkan lagu di telefon. Cuba sekali-sekala tukar angin untuk dengar pula lagu Bahasa Inggeris. Untuk pengetahuan anda, mendengar lagu yang berlainan bahasa boleh memperbaiki atau meningkatkan daya penggunaan kita dalam sesuatu bahasa tersebut.

Kalau tidak percaya, anda boleh cuba sendiri bermula saat ini.

Mungkin ada yang kata tidak minat nak dengar lagu Bahasa Inggeris sebab tidak faham apa yang dinyanyikan. Tetapi, jangan risau. Zaman sekarang dah banyak lagu-lagu Bahasa Inggeris yang menggunakan seni kata yang mudah difahami dengan melodi yang sangat menarik untuk didengari.

Melalui ketidakfahaman lirik lagu Bahasa Inggeris itulah anda boleh belajar untuk mencari tahu maksud lirik tersebut apabila ditukar ke Bahasa Melayu. Dari situ jugalah anda dapat memupuk minat anda untuk belajar lebih mendalam lagi mengenai Bahasa Inggeris.

 

2. Praktis sebut ayat atau perkataan Bahasa Inggeris setiap hari

Ini adalah salah satu cara yang boleh anda cuba untuk tingkatkan penguasaan Bahasa Inggeris anda. Cara ini sebenarnya merupakan langkah yang paling mudah untuk mengamalkan penggunaan Bahasa Inggeris dengan lebih baik.

Anda tidak perlu pun guna ayat-ayat yang susah atau terlalu panjang. Cukup sekadar menggunakan ayat yang ringkas tetapi mudah untuk anda faham dan sebut. Lebih baik lagi kalau anda lakukannya setiap hari apabila anda sedang berdiri di hadapan cermin atau sedang melakukan aktiviti ketika bersendirian.

Sebagai contoh ketika menyapu sampah, mencuci kereta dan seumpamanya. Ulang setiap hari ayat atau perkataan Bahasa Inggeris yang anda berminat untuk gunakan pada bila-bila masa sahaja setiap hari. Tidak ada cara belajar Bahasa Inggeris dengan cepat. Semuanya perlukan masa. Jadi, kalau mahu cepat mahir, kena berlatih setiap hari.

 

3. Menguasai Bahasa Inggeris dengan menonton rancangan Bahasa Inggeris menggunakan subtitle Bahasa Inggeris.

Kalau boleh, masa tengah tengok cerita Bahasa Inggeris. Cuba elakkan guna sarikata atau alih suara ke Bahasa Melayu. Sentiasa amalkan untuk terus menonton apa-apa siaran atau rancangan Bahasa Inggeris itu dengan menggunakan Bahasa Inggeris sepenuhnya.

Lebih bagus jika menonton cerita Bahasa Inggeris tersebut dengan hanya melihat dan mendengar apa yang diceritakan tanpa ada penggunaan subtitle.

Cara ini sesuai kerana ini adalah salah satu cara belajar Bahasa Inggeris percuma tanpa perlu bayar apa-apa. Anda hanya perlu mengorbankan masa sahaja untuk menjadi mahir.

 

4. Banyakkan membaca surat khabar atau buku Bahasa Inggeris

Cuba didik diri anda untuk rajin membaca surat khabar atau buku lebih-lebih lagi dalam Bahasa Inggeris. Salah satu cara menguasai Bahasa Inggeris adalah dengan banyakkan bahan bacaan dalam Bahasa Inggeris.

Anda boleh baca apa sahaja jenis buku yang anda suka tetapi dalam Bahasa Inggeris. Tidak kiralah buku cerita kanak-kanak, novel cinta, majalah fesyen dan banyak lagi. Yang penting semuanya dalam Bahasa Inggeris. Namun begitu, tidak perlu paksa diri untuk baca sesuatu yang terlalu berat untuk minda anda.

Mulakan pembacaan buku, surat khabar atau sesuatu dalam Bahasa Inggeris yang mempunyai kandungan ayat atau perkataan yang lebih ringan mengikut kemampuan diri anda.

 

5. Berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris

Ini juga adalah salah satu cara menguasai Bahasa Inggeris yang sangat disarankan kepada pelbagai peringkat umur. Untuk meningkatkan penggunaan sesuatu bahasa yang baru di dalam kehidupan anda, anda haruslah sentiasa menggunakan bahasa tersebut untuk berkomunikasi dengan sesiapa sahaja.

Anda boleh bercakap dalam Bahasa Inggeris dengan kawan-kawan, ketika memesan makanan di KFC atau mana-mana restoran makanan segera, menyertai pertandingan debat dalam Bahasa Inggeris dan banyak lagi. Anda tidak perlu malu untuk bercakap dalam Bahasa Inggeris kerana ini adalah langkah yang berbaloi untuk dicuba.

Tambahan lagi, penggunaan Bahasa Inggeris dalam komunikasi juga dapat meningkatkan keyakinan diri, memperbaiki struktur ayat dan menambahkan ilmu pengetahuan tentang Bahasa Inggeris.

 

6. Menguasai Bahasa Inggeris dengan mengambil kelas tambahan Bahasa Inggeris

Sekiranya anda rasa tidak ada masa untuk belajar Bahasa Inggeris dengan sendiri. Anda boleh cuba luangkan masa dengan mengambil kelas tambahan Bahasa Inggeris untuk beberapa jam dalam seminggu atau beberapa hari dalam sebulan.

Menghadiri kelas tambahan untuk Bahasa Inggeris sebenarnya lebih bagus kerana di sana akan ada guru yang dikhaskan untuk memberi tunjuk ajar dan rakan sekelas yang boleh sama-sama membantu anda dalam mempelajari Bahasa Inggeris. Kalau rasa tidak boleh pergi secara fizikal, boleh juga ambil kelas online seperti di JomEnglish. Boleh uruskan jadual dan pilih waktu sendiri.

Zaman sekarang ini pula di mana-mana pun boleh belajar asalkan ada keinginan, minat dan usaha untuk berjaya. Tak susah sebenarnya nak pandai Bahasa Inggeris. Antara mahu tak mahu sahaja.

 

Akhir kata

Kesimpulannya, dalam mempelajari apa-apa bahasa sekalipun, kita harus meletakkan sepenuh perhatian dan tidak mudah berputus asa untuk mendapat hasilnya. Kalau yakin dengan diri sendiri, tidak ada masalah untuk belajar Bahasa Inggeris sendiri. Kalau sekadar mahu menterjemah Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu, tidak ada masalah kalau buat sendiri. Cuma kalau mahu bercakap English dengan lebih lancar dan tahu grammar Bahasa Inggeris, lebih baik berguru. Tiada kejayaan semanis madu, tanpa usaha sepahit hempedu.

Diharapkan perkongsian kami mengenai cara menguasai Bahasa Inggeris ini dapat memberikan faedah dan membantu mereka yang memerlukannya. Tambahan lagi, Bahasa Inggeris ini juga boleh digunakan untuk memohon kerja melalui email terutamanya dan untuk syarikat yang memerlukan calon pekerja yang boleh menggunakan Bahasa Inggeris dengan baik.

Mudah-mudahan, dapat speaking English dengan lancar.