Belajar Bahasa Inggeris Online Percuma (Tak Perlu Bayar Apa-Apa)

Nak belajar Bahasa Inggeris tetapi tak ada banyak masa sebab jadual harian yang padat? Jangan risau. Mari selesaikan masalah anda dengan belajar Bahasa Inggeris online percuma.

Di dalam artikel ini, kami telah menyediakan senarai platform untuk belajar Bahasa Inggeris secara online. Jadi anda dah dapat jimatkan masa dan tenaga melalui pembelajaran atas talian. Yang paling best, dekat mana-mana pun boleh belajar asalkan ada internet.

Menarik bukan?

So, tunggu apa lagi? Jom baca perkongsian kami.

Belajar Bahasa Inggeris online percuma

Berikut merupakan beberapa saluran untuk belajar Bahasa Inggeris online yang anda boleh cuba.

 

1. Belajar Bahasa Inggeris online percuma melalui aplikasi

Terdapat banyak aplikasi untuk belajar Bahasa Inggeris secara online yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Antaranya adalah aplikasi Babbel, Busuu, Duolingo dan banyak lagi. Semuanya boleh didapati melalui gudang aplikasi pada telefon pintar anda.

Aplikasi-aplikasi di atas juga adalah percuma dan available untuk pengguna Android ataupun Iphone.

 

2. Belajar Bahasa Inggeris online percuma di rangkaian Cambridge English

Cambridge English adalah salah satu rangkaian pembelajaran Bahasa Inggeris yang berpengaruh dan sijil mereka diiktiraf di seluruh dunia. Mereka menyediakan pelbagai jenis corak pembelajaran yang menarik supaya pelajar dapat menguasai Bahasa Inggeris mengikut tahap kemampuan masing-masing.

Melalui laman web global mereka, anda boleh bermain permainan untuk menguji minda, menduduki ujian tahap Bahasa Inggeris, mengambil peperiksaan, mencari sumber rujukan dan banyak lagi. Selain itu, anda juga boleh menyertai kuiz dan berbual-bual dengan pelajar Bahasa Inggeris yang lain sambil anda belajar.

 

3. Tengok video pembelajaran di You Tube

Selain hiburan, saluran You Tube juga adalah salah satu platform yang sesuai untuk mempelajari Bahasa Inggeris secaraonline. Bukan sahaja percuma tetapi boleh diakses oleh sesiapa sahaja pada bila-bila masa dan di mana jua.

Di You Tube, anda boleh cari video-video pembelajaran Bahasa Inggeris yang menarik minat anda. Seperti yang anda semua tahu, video pembelajaran di You Tube adalah meluas dan mempunyai pelbagai pilihan. Jadi tinggal klik sahaja pada video yang menepati expectation anda.

 

4. Menghadiri kursus online Bahasa Inggeris  yang ditaja

Jangan anda tak tahu. Ada banyak kursus untuk belajar Bahasa Inggeris yang dijalankan secara atas talian semenjak dunia dilanda Covid-19. Yang penting, ia adalah percuma kerana mempunyai penaja.

Namun, biasanya kursus-kursus yang telah ditaja seperti ini mempunyai penyertaan yang terhad iaitu terbuka hanya kepada beberapa jumlah pelajar sahaja.

Oleh itu, jika anda berminat untuk mengikuti kursus seperti ini. Anda mestilah sentiasa mendapatkan info-info terbaru di Facebook, Twitter dan sebagainya supaya tidak terlepas peluang untuk menyertai.

Iyalah, benda free kan. Siapa yang tak nak.

 

5. Baca buku atau artikel Bahasa Inggeris online

Anda juga boleh belajar Bahasa Inggeris dengan membaca buku, surat khabar atau artikel Bahasa Inggeris secara online. Selain daripada aplikasi, ada banyak juga laman web yang menyediakan bahan bacaan dalam Bahasa Inggeris secara percuma.

Kalau anda rasa tak berminat untuk baca buku, surat khabar dan artikel. Anda boleh baca majalah atau komik. Tambahan lagi, sekarang pun dah ada aplikasi komik online yang boleh dimuat turun. Siap ada gambar dan berwarna-warni lagi.

Mestilah lebih menarik untuk dibaca.

 

6. Menonton drama atau filem online

Sekiranya anda rasa tidak mampu untuk mengikuti cara-cara di atas. Anda boleh cuba belajar Bahasa Inggeris dengan mempraktikkan tontonan drama atau filem Bahasa Inggeris secara online. Cara ini adalah lebih mudah untuk dilakukan.

Sebenarnya, buat macam ini lagi seronok sebab boleh dapat ilmu walaupun tengah bersenang-lenang. Malahan, boleh juga hilangkan stress. Bak kata orang dulu-dulu “sambil menyelam, minum air”.

 

7. Sertai kelas Bahasa Inggeris online JomEnglish

Kelas ini bukanlah percuma. Cuma kalau nak tengok-tengok dulu, boleh dapatkan free trial selama 30 minit. Percuma sahaja.

Dengan kelas percubaan, anda boleh tengok keserasian terlebih dahulu. Boleh tanya-tanya guru berkenaan apa yang dia boleh bantu anda capai apa yang anda mahu.

Selepas kelas percubaan, tidak jadi belajar pun tak apa.

 

 

Akhir kalam

Kesimpulannya, banyak lagi cara untuk belajar Bahasa Inggeris online yang boleh anda explore. Nak atau tak nak sahaja. Yang penting anda kena study smart, bukan study hard.

Semoga bermanfaat.