5 Cara Mudah Belajar English Grammar (Mantapkan Bahasa Inggeris)

Ramai orang yang boleh bercakap atau guna Bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian mereka. Namun, masih ada lagi yang tidak tahu menggunakan tatabahasa dengan baik. Oleh itu, kami nak bantu anda menguasai tatabahasa Bahasa Inggeris melalui beberapa cara mudah belajar English grammar.

Mungkin ada yang anggap untuk belajar tatabahasa sesuatu bahasa itu tidak penting asalkan mudah difahami atau dalam bahasa sekarang orang kata “mesej sampai”. Ya, memang betul. Kami tidak menolak kenyataan itu.

Tetapi, tidak ada salahnya untuk kita cuba memperbaiki atau meningkatkan penggunaan tatabahasa Bahasa Inggeris kita dengan lebih baik. Ilmu itu kan luas dan ada pelbagai cara untuk mendapat ilmu. Ada yang belajar Bahasa Inggeris dalam Bahasa Melayu. Ada yang belajar dalam bahasa lain. Terpulang, ikut masing-masing punya citarasa. Jadi, mari sama-sama kita cuba cara-cara mudah belajar English grammar di dalam artikel kali ini.

Jemput baca perkongsian kami.

Cara mudah belajar English grammar

Berikut merupakan beberapa cara mudah belajar English grammar yang anda boleh cuba untuk menjadi orang yang lebih expert dalam Bahasa Inggeris.

1. Belajar English grammar dengan selalu study nota grammar

Jika sebelum ini anda tidak pernah cuba cara ini. Apa kata mulai sekarang anda cuba amalkan untuk buat nota dan baca nota grammar Bahasa Inggeris. Ringkasnya, rajin-rajinlah study atau buat research lebih sikit tentang tatabahasa dalam Bahasa Inggeris ini.

So, kalau ada terdengar atau ternampak ayat dengan tatabahasa yang anda tidak tahu. Jangan lupa untuk take note dan buat ulang kaji. Ini kerana, selalunya apa yang kita belajar dekat dalam kelas ke atau dekat mana-mana itu kita tidak akan dapat 100%.

Jadi, kalau nak belajar Bahasa Inggeris sendiri, kenalah usaha lebih sikit untuk dapat ilmu pengetahuan yang lebih banyak.

 

2. Belajar English grammar dengan aplikasi telefon pintar

Zaman sekarang semuanya di hujung jari. Macam itu jugalah bila kita nak belajar sesuatu. Sedangkan aplikasi belajar memasak pun ada apatah lagi aplikasi untuk belajar English grammar ini. Terdapat banyak aplikasi untuk improvegrammar Bahasa Inggeris yang anda boleh muat turun dalam telefon pintar anda.

Bila dah muat turun itu, buka dan ikut sahaja step-step pembelajaran yang diberi. Tetapi, nak belajar grammar melalui aplikasi ini kenalah rajin dan konsisten. Jangan skip pula. Kalau tidak, macam mana mahu speaking English dengan lancar.

Biasanya dalam aplikasi itu dah disediakan sekali dengan kuiz soal jawab dan latihan untuk kita praktis. Ada banyak aplikasi untuk belajar Bahasa Inggeris online percuma seperti Duolingo, Memrise, LingoDeer dan macam-macam lagi.

 

3. Banyakkan baca buku Bahasa Inggeris yang berilmiah

Salah satu cara mudah belajar English grammar adalah dengan banyak membaca buku Bahasa Inggeris. Tetapi, jangan ingat semua buku Bahasa Inggeris itu guna tatabahasa yang baik.

So, untuk pastikan penggunaan tatabahasa inggeris kita jadi lebih bagus. Bacalah buku Bahasa Inggeris yang berilmiah. Pilih buku yang bukan fiksyen dan mengandungi banyak fakta. Barulah boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan cepat.

 

4. Ambil kelas tambahan tatabahasa untuk Bahasa Inggeris

Untuk belajar english grammar dengan mudah. Anda juga boleh cuba ambil kelas tambahan tatabahasa untuk Bahasa Inggeris. Kalau rasa tidak boleh belajar secara fizikal, boleh ambil kelas online. Carilah guru Bahasa Inggeris yang memang pandai mengajar. Percayalah, walaupun guru itu native speaker, yang berasal dari Amerika Syarikat mahupun England sekalipun, belum tentu dia pandai mengajar. Orang tempatan kita, tidak kurang hebatnya.

Selalunya kelas tambahan ini tidak berjalan dalam tempoh yang lama. Ia hanya mengambil masa beberapa jam dalam seminggu dan beberapa hari dalam sebulan. Jadi, kelas tambahan ini sangat sesuai untuk mereka yang mungkin tidak mempunyai banyak masa untuk belajar sendiri kerana sibuk bekerja dan sebagainya.

Di samping itu, dengan mengambil kelas tambahan ini. Ia dapat meningkatkan lagi penguasaan English grammar anda dengan lebih cepat. Ini kerana anda akan mempunyai support system iaitu tenaga pengajar dan pelajar-pelajar lain untuk membantu anda mempraktikkan apa yang telah dipelajari dari semasa ke semasa.

Ingat, tak ada jalan pintas untuk berjaya. Ringkasnya, untuk belajar Bahasa English dengan cepat, ia perlukan pengorbanan.

 

5. Belajar English grammar dengan menonton video

Dalam proses untuk belajar Bahasa English online, tak semestinya perlu berguru guna Zoom atau Google Meet semata-mata. Anda juga boleh cuba belajar English grammar dengan hanya menonton video-video pembelajaran yang ada di You Tube, Facebook dan banyak lagi. Melalui video ini, anda akan dapat lihat pelbagai jenis bentuk pembelajaran yang akan digunakan.

Tetapi, kami sarankan untuk permulaan elakkan menonton video pembelajaran yang mempunyai durasi yang terlalu panjang. Bukan apa, bimbang nanti dari semangat nak belajar terus jadi bosan. Dari sinilah anda sendiri yang kena pandai cari video-video yang menarik untuk dipelajari.

Tidak mengapa kalau video pembelajaran itu cuma video pendek. Yang penting ilmu yang disampaikan itu padat dan mudah untuk anda ikuti.

 

Akhir kata

Kesimpulannya, terdapat banyak lagi cara mudah belajar English grammar yang anda boleh lakukan. Apa yang kami senaraikan ini hanyalah sebahagian daripadanya. Yang penting adalah minat, usaha dan semangat tidak mudah berputus asa anda dalam mempelajari sesuatu perkara.

Tambahan lagi, zaman sekarang dah banyak syarikat yang memerlukan calon temu duga yang boleh memohon kerja melalui email dengan penggunaan ayat serta tatabahasa dalam Bahasa Inggeris dengan baik. Bila English grammar dah mantap, bertambah tinggilah potensi untuk dapat kerja. Tapi kalau syarikat atau organisasi anda ada bajet, buatlah proposal pada boss supaya jalankan kursus Bahasa Inggeris untuk semua pekerja.

Bukankah itu lebih baik? Betul tak?

Diharapkan perkongsian ini sedikit sebanyak dapat mempermudahkan urusan anda.

Semoga bermanfaat.