Cara Belajar Bahasa Inggeris Sendiri dengan Mudah (Cepat Fasih)

Semua orang mahu fasih dalam English. Tapi tak ramai yang dapat sebab tidak yakin dengan diri sendiri. Tambahan lagi, mungkin ramai yang tidak tahu teknik yang betul-betul berkesan. Maka, izinkan kami berkongsi hari ini, cara belajar Bahasa Inggeris sendiri, dengan mudah.

Masalah besar bila masuk kerja

Apabila sudah menginjak alam pekerjaan, antara perkara yang selalu digeruni calon yang datang temuduga ialah apabila penemuduga bertanyakan soalan dalam Bahasa Inggeris. Mulalah tergagap-gagap bila penemuduga mula bertanya soalan pertama, “Tell me about yourself”. Masa inilah baru tahu langit tinggi rendah. Masa inilah baru tahu bahasa menguasai Bahasa Inggeris itu sangat penting.

Jadi, bagaimana cara memperkenalkan diri semasa temuduga dalam Bahasa Inggeris.

Jawapannya mudah sahaja. Perlu kuasai Bahasa Inggeris.

Sebenarnya, cara untuk fasih berbahasa Inggeris tidaklah sesukar mana. Cuma jangan berharap bulan dan bintang kerana tidak ada jalan pintas. Tidak ada cara untuk fasih berbahasa Inggeris dengan cepat.

Jika ada, itu penipuan yang jelas lagi nyata. Kalau hajat di hati untuk fasih English itu ada, pasti akan dipermudahkan.

Cara belajar Bahasa Inggeris sendiri

Ikuti tips, rahsia dan petua yang mudah untuk diamalkan ini. Buat dan belajar English sendiri-sendiri pun boleh. Cuma apabila bab komunikasi dalam Bahasa Inggeris, tidak boleh bercakap sendiri-sendiri. Kalau nak lancar, itu kena speaking English dengan manusia lain. Bahaya kalau bercakap dengan diri sendiri. Bimbang jadi gila nanti.

 

1. Nak belajar English, kena buang rasa malu jauh-jauh

Ini ialah cara belajar Bahasa Inggeris yang paling penting sekali. Cuba ubah ‘mindset‘ terlebih dahulu.

Ingin ditekankan sekali lagi, inilah cara untuk fasih berbahasa Inggeris yang paling asas sekali. Tak ada cara untuk belajar English dengan cepat. Semuanya perlukan masa.

Kalau hati jadi lemah bila orang ketawakan kita tak pandai berbahasa Inggeris, kena belajar kuatkan lagi hati.

Bagi hati kering. Kena berani dan percaya yang kita boleh berbahasa Inggeris.

Broken English‘ itu biasa. Cara cakap Bahasa Inggeris itu mudah. Janji orang faham. Yang penting, mesej itu sampai. Lama-lama, akan jadi fasih juga.

 

2. Dengar lagu, baca dan hayati lirik

Bagaimana cara mudah belajar Bahasa Inggeris sambil having fun?

Jawapannya ialah dengan dengar lagu yang kita suka.

Nampak macam tak logik, tapi inilah yang saya cuba sendiri. Dulu-dulu, cuma ada kaset yang berserta dengan kertas yang ada lirik. Sekarang lagi mudah, Spotify ada. Jika mahu lirik, boleh guna Shazam atau Musixmatch.

Ada yang pertikaikan, dengar lagu melalaikan. Benar, jika dengar lagu sampai tinggal solat, berdosa. Apa salahnya, tukar sedikit pemikiran, dengan lagu untuk ilmu.

Lain dengan baca buku, dengar lagu sambil mengikuti lirik adalah cara yang bukan konvensional. Ia nampak lebih santai dan mudah diterimapakai.

 

3. Belajar Bahasa Inggeris dengan main game

Barangkali, ramai yang kata, “Lagilah macam tak sesuai!”. Tapi percayalah, ia akan membantu mempercepatkan proses pembelajaran bahasa Inggeris.

Ini kerana dalam game, ada banyak frasa bahasa Inggeris yang jarang kita guna. Bila ia diulang banyak kali, ia lekat dalam otak kita.

Tidak kira samada game di komputer atau telefon bimbit, kedua-duanya akan membantu.

 

4. Kena tahu banyak vocabulary

Tidaklah sampai perlu rebus kamus Dewan dan minum airnya. Cukup sekadar tahu yang biasa-biasa, yang digunakan selalu dalam percakapan.

Kalau mahu bercakap, kita perlukan vocabulary. Antara sebab kita tidak mahu bercakap bahasa Inggeris ialah kerana kurangnya vocabulary yang kita boleh guna.

Selepas banyak vocab, barulah seronok dan jadi lebih senang untuk belajar English grammar. Semuanya akan jadi lebih mudah nanti.

 

5. Praktis cakap Bahasa Inggeris selalu

Persetankan orang yang cakap kita ‘poyo‘ dan berlagak. Kunci kejayaan ialah praktik, praktis, praktis. Jika tidak cakap Bahasa Inggeris selalu, macam mana mahu pandai English?

Jika segan cakap dengan kawan sendiri, rajin-rajinkan pergi ke tempat tumpuan pelancong. Bukannya nak jual apa-apa, sekadar ingin bertegur sapa.

Tengok mana-mana tempat yang ada banyak bas pelancong seperti Bangunan Sultan Abdul Samad dan Dataran Merdeka di Kuala Lumpur.

Peduli apa, belasah sahaja.

 

6. Dengar radio BFM 89.9

Jangan asyik dengar Era dan Hot FM sahaja. Sesekali tukar IKIM FM untuk kerohanian. Jangan lupa buka BFM 89.9 untuk mendengar bagaimana mereka bercakap dengan Bahasa Inggeris yang sangat sopan dan tersusun.

Bukan mahu kata Hitz atau Mix tidak bagus. Rancangan yang berunsurkan hiburan, tidak sama dengan rancangan bual bisnes.

Percayalah, jika dengar BFM 89.9 selalu, perbendaharaan kata kita dalam Bahasa Inggeris akan bertambah. Kalau tak faham vocab yang pelik-pelik, boleh guna Google Translate untuk terjemah Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu.

 

7. Baca laman web Quora

Jangan asyik main Facebook sepanjang masa. Kadang-kadang, kita kena larikan diri dari laman yang tidak sudah-sudah ‘troll‘ sana sini.

Cuba buka Quora. Benar, bukan 100% ilmiah kerana ada juga ‘spam‘ yang tidak relevan langsung dengan topik.

Tapi cubalah baca dan sertai sekali dalam menjawab persoalan di sana. Bila kita jawab dengan tatabahasa yang salah, akan ada orang betulkan.

 

8. Banyakkan tengok movie dengan subtitle

Sedikit-sebanyak akan ada vocabulary yang kita akan dapat belajar. Kalau bukan Astro Movies, Netflix pun ada, dan langganan tidaklah terlalu mahal.

Cuba tonton cerita yang menggunakan American English dan satu lagi, British English. Nampak sama, tapi tak serupa.

 

9. Belajar Bahasa Inggeris, pedulikan grammar dulu

Susun ayat itu nombor dua. Banyakkan vocabulary dahulu. Baru sedap mahu berbicara. Biarlah orang nak ketawa, kita tunggang terbalik susun ayat. Janji ada orang faham.

 

10. Di JomEnglish.com, ada free trial?

Jika anda rasa ingin lihat dulu muka pengajar untuk melihat keserasian, kami galakkan anda ambil peluang untuk hadiri kelas percubaan ini secara percuma. Ada kelas English untuk orang dewasa dan juga kelas English untuk kanak-kanak.

Sesi preview atau free trial bersama guru Bahasa Inggeris ini akan berlangsung selama 30 minit.

Tidak jadi ambil, tak mengapa.

Anda hanya perlu isikan borang di bawah ini.

 

Kesimpulan

Benar, cara untuk fasih berbahasa Inggeris bukanlah sesuatu yang boleh dikecapi dalam masa yang singkat. Lama-kelamaan, secara tidak sedar, kita akan pandai susun ayat.

Ini bermakna, tak semestinya orang yang pandai tulis karangan Bahasa Inggeris, dia boleh bercakap dengan mudah. Semuanya perlukan latihan. Masuklah 1,000 jenis kursus Bahasa Inggeris sekalipun, jika tidak berlatih, tak akan jadi apa-apa.

Teruskan berlatih.

Semoga bermanfaat.