8 Cara Speaking English Dengan Lancar (Cepat & Mudah Bercakap)

Sekarang, kita boleh dengar semakin ramai yang menggunakan English dalam perbualan harian walaupun kita berborak sesama bangsa. Kanak-kanak juga sudah ramai yang boleh bertutur dalam English. Malulah pula jika kita yang dewasa ini kurang fasih untuk berbahasa English. Jadi, kami kongsikan kepada anda cara speaking English dengan lancar. Selepas ini, kita boleh berborak dalam bahasa English juga dengan lebih confident!

Jika anda seorang peniaga, dengan mempelajari cara speaking anda akan lebih yakin untuk berniaga. Tiadalah gugup nanti. Jika anda dah pandai speaking English, macam-macam perkara yang baik dalam bisnes boleh berlaku.

Benar, boleh belajar Bahasa Inggeris sendiri. Tapi, ia akan jadi lebih baik jika kita mula bercakap dengan lebih ramai orang. Jom kita tengok cara nak speaking English dengan lancar.

1. Praktis selalu

Jika kita mahu pandai, kita memang tak boleh lari dari berlatih atau praktis. Jika ingin pandai speaking English, anda wajib berlatih bertutur dalam bahasa English juga. Anda boleh setkan masa di mana anda hanya boleh bercakap dalam English sahaja. Mula-mula boleh mulakan dengan sejam, kemudian tambahkan lagi sehingga anda semakin mahir bercakap dalam English.

Anda juga boleh bertutur dengan kawan atau keluarga yang lebih fasih berbahasa English, mereka akan betulkan ayat atau perkataan anda jika ada yang tersalah. Dengan cara ini, anda akan dapat berbahasa English dengan lebih lancar.

 

2. Menyanyi lagu English

Jika anda malu untuk mulakan dengan bercakap, anda boleh belajar atau praktis dengan menyanyi lagu English terlebih dahulu. Anda boleh mendengar lagu English dan mengikut lagu tersebut. Di sini anda boleh belajar cara menyebut perkataan tersebut dengan lebih tepat di samping belajar perkataan dan maksud yang baru.

Jika anda sudah mahir menyanyi dalam English, anda juga pasti akan boleh bercakap dalam English.

 

3. Berani bercakap dalam English

Jika anda baru ingin belajar bertutur dalam English, mungkin ada masa anda akan tersalah sebut. Anda tidak perlu malu atau takut jika salah. Normallah jika kita baru belajar dan ada tersalah, kita masih belajar memang akan ada tersalah. Yang penting anda berani belajar untuk memajukan diri anda. Anda tidak perlu takut dan harus mempercayai proses ini.

Jika anda berani bercakap dalam English, sedikit sebanyak keyakinan diri anda juga akan bertambah. Anda akan berasa lebih yakin lama-kelamaan untuk speaking English dalam kalayak ramai.

 

4. Tonton rancangan English

Sekarang kita semua ramai yang melanggan Netflix, jadi jangan sia-siakan langganan anda. Sementara anda berhibur dengan rancangan atau movie, anda juga boleh berlatih speaking English pada masa yang sama. Ini adalah salah satu cara speaking English dengan lancar, tiru dan sebut semula perkataan yang anda tonton supaya anda lebih mahir menyebut perkataan tersebut.

Anda juga boleh meniru slanga dari karakter yang anda tonton. Sekali sekala kita nak feeling apa salahnya, boleh juga menambah keyakinan diri untuk bercakap dalam English.

 

5. Dapatkan kawan International

Di zaman digital ini, tidak susah untuk kita dapatkan kenalan dari luar negara. Kita boleh gunakan Facebook, Instagram atau Twitter. Gunakan media sosial ini sebaiknya untuk anda belajar speaking English. Apabila kita ada kenalan dari luar negara yang memerlukan kita untuk berkomunikasi dalam English, kita akan memaksa diri kita untuk belajar speakingEnglish dengan lebih lancar supaya kita dapat berhubung dengan lebih baik.

Jika anda merasakan susah untuk dapatkan kenalan dari luar negara, anda boleh dapatkan juga kawan-kawan anda yang pandai speaking dan berbincang dengan mereka untuk hanya bertutur dalam English dengan anda. Anda boleh meminta mereka menjadi tutor anda juga.

 

6. Jadikan kebiasaan bertutur dalam English

Salah satu cara speaking English dengan lancar ialah biasakan. Biasakan diri anda bertutur dalam English, atau lebih baik lagi jika anda boleh berfikir dalam English. Anda akan lebih senang bertutur jika anda juga berfikir dalam English. Pastikan anda selalu bertutur dalam English, lebih selalu lebih bagus. Konsisten dalam belajar pasti menjanjikan anda kejayaan. Mula-mula memang kita tidak biasa, namun lama-kelamaan jika kita jadikan rutin pasti kita akan lebih mahir.

 

7. Main game

Nampak mengarut kan? Sebenarnya, tidak. Serba sedikit, kalau kita main game secara online, kita akan mula bercakap dan berbual dengan pemain lain. Cuma janganlah main atau satu team dengan orang-orang dari Indonesia atau negara yang bukan bercakap dalam Bahasa Inggeris.

Cubalah berkawan dengan pemain dari Australia, Amerika Syarikat mahupun United Kingdom. Lama-lama kelamaan, pasti akan boleh bercakap dengan lebih baik.

 

8. Masuk kelas cara speaking English dengan lancar

Ini adalah antara langkah yang paling berkesan, anda daftarkan diri anda untuk kelas bertutur bahasa English. Di sini anda akan dapat belajar dengan lebih mudah dan anda akan boleh speaking English dengan lancar lebih cepat. Dengan menghadiri kelas, anda akan dapat belajar dengan lebih berstruktur dan boleh bercakap dengan lebih lancar. Anda juga akan memaksa diri untuk menghadiri kelas kerana kelas biasanya dibayar, takkan anda nak biarkan duit anda lebur kan.

Jika anda tiada masa untuk menghadiri kelas secara fizikal, sekarang juga sudah banyak kelas online yang menyediakan peluang belajar Bahasa Inggeris dalam Bahasa Melayu. Anda hanya perlukan Internet sahaja. Masa yang anda gunakan untuk layari media sosial, anda boleh gunakan untuk mempelajari English dengan lebih baik.

Antaranya, anda boleh belajar dengan Jom English. Ada kelas percubaan percuma selama 30 minit. Tak rugi apa-apa pun.

Hanya perlu isikan borang di bawah sahaja.

 

Akhir kata

Sekian, inilah beberapa cara speaking English dengan lancar yang kami kongsikan. Jika anda praktiskan cara yang kami kongsikan ini, tidak mustahil tak lama lagi anda boleh speaking English dengan lancar.

Yang penting anda harus berusaha dalam mempelajari bahasa ini. Konsistensi juga sangat penting, jangan belajar hari ini, kemudian sambung bulan depan pula. Nanti anda kena mula semula pula.

Semoga proses anda dalam belajar Bahasa English dengan cepat akan sentiasa dipermudahkan.

Selamat mencuba!