6 Cara Nak Pandai Bahasa Inggeris (Mudahnya Belajar Cakap English)

Anda nak tahu cara nak pandai Bahasa Inggeris dengan senang dan cepat? Yelah, sekarang ini memang hampir semua orang pandai Bahasa Inggeris. Kita juga kena memajukan diri sendiri untuk kebaikan kita juga. Jika dapat mahir Bahasa Inggeris, senang untuk meraih peluang pekerjaan dan lain-lain.

Untuk tidak lagi melengahkan masa anda, di sini kami kongsikan beberapa cara untuk anda pandai Bahasa Inggeris.

Cara nak pandai Bahasa Inggeris

Jemput baca dan ikuti tips-tips mudah ini. Yang nak belajar English sendiri pun boleh cuba. Insya Allah, anda boleh!

1. Praktis bercakap Bahasa Inggeris

Pernah dengar pepatah “practice make perfect“? Haa kalau nak pandai kena lah prektis kan.  Abaikan sahaja jika tatabahasa atau ayat anda tak betul. Kalau tak prektis, anda tak akan improve bahasa anda. Kena berlatih juga untuk bercakap Bahasa Inggeris walaupun broken. Lama kelamaan, apabila anda dah biasa pasti tiada masalah untuk anda bertutur Bahasa Inggeris.

Jika anda tidak tahu untuk bercakap Bahasa Inggeris dengan sesiapa, cuba bercakap dengan pelancong pun boleh. Kebiasaannya mereka akan kagum dengan kesungguhan kita bercakap Bahasa Inggeris kerana dia bukan bahasa ibunda kita. Jadi, jom cuba bercakap Bahasa Inggeris sampai jadi lancar.

 

2. Dengar lagu dan baca lirik

Kalau nak belajar, tak boleh belajar dalam keadaan stress kan. Salah satu cara nak pandai Bahasa Inggeris dengan seronok ialah anda boleh mendengar lagu Bahasa Inggeris. Semasa mendengar lagu, anda boleh membaca lirik juga untuk lebih kefahaman. Dengan cara ini, anda boleh belajar sambil berseronok! Nak dengar lagu pun senang sahaja sekarang, ada Youtube, Spotify malah radio pun ada dalam Bahasa Inggeris. Pilih sahaja yang mana yang anda suka. Tetapi janganlah dengar lagu sehingga melalaikan. Kita niatkan untuk belajar.

Untuk pemahaman yang lebih, sambil membaca lirik anda juga boleh melihat maksudnya. Lama-kelamaan Bahasa Inggeris anda akan semakin power.

Cuma ini bukanlah satu cara yang boleh buat mahir Bahasa English dengan cepat dalam masa 1-3 bulan. Semuanya mengambil masa. Lama kelamaan, dengan mendengar lagu dan baca lirik, anda akan dalam menambahkan lagi vocabulary Bahasa Inggeris anda. Itu pun sudah cukup baik.

 

3. Bergaul dengan orang yang mahir Bahasa Inggeris

Zaman sekarang ini, tidak susah untuk mencari orang yang pandai bertutur Bahasa Inggeris. Kawan sekolah, ahli keluarga atau kenalan kerja mesti ada yang pandai bahasa ini. Kuatkan bergaul dengan mereka. Terangkan yang anda ingin belajar Bahasa Inggeris dan minta mereka ajarkan. Anda juga boleh meminta untuk berborak dengan mereka dalam Bahasa Inggeris.

Jika anda sering bergaul dengan orang yang mahir Bahasa Inggeris, anda akan lebih bermotivasi untuk menambah kemahiran dalam Bahasa Inggeris. Untuk menguasai Bahasa Inggeris dengan cepat, anda memang wajib berkomunikasi dengan orang yang memang bercakap Bahasa Inggeris.

Biar tergagap-gagap ketika permulaan, lama-lama akan mahir. Percayalah!

 

4. Tengok movie Bahasa Inggeris dengan sarikata

Biasanya, kalau tengok movie di Netflix, kita akan tengok cerita Bahasa Inggeris dengan sarikata Melayu. Ini bukan cara belajar Bahasa Inggeris percuma secara online yang baik dan berkesan.

Apa salahnya, tonton cerita English dan buka subtitle English juga.

Dengan cara ini, sambil anda tengok, anda juga akan membaca sarikata tersebut dan boleh pelajari bahasa tersebut. Anda akan dapat mempelajari kosa kata atau vocabulary baru seterusnya memahirkan diri anda dengan bahasa itu.

Kalau nak seronok, anda boleh tonton cerita yang menggunakan British English. Boleh feeling-feeling kan.

Seperkara lagi, tidak dapat dinafikan belajar English grammar itu memang penting. Tapi tak guna kalau pandai grammar tapi tak pandai bercakap kan?

Sama-sama kita seimbangkan kedua-duanya sekali.

 

5. Dengar radio Bahasa Inggeris

Di Malaysia ini, anda boleh pilih untuk mendengar radio dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Jika anda ingin memahirkan diri anda dengan Bahasa Inggeris, anda kena pilih mendengar radio dalam Bahasa Inggeris. Selain boleh mendengar lagu dalam Bahasa Inggeris, mereka akan berborak dalam Bahasa Inggeris juga. Anda boleh meniru percakapan dan gaya mereka bercakap. Sedikit sebanyak, dapat membantu anda pandai bercakap dalam Bahasa Inggeris.

 

6. Ikuti kursus Bahasa Inggeris online

Jika anda tidak mahu fikir panjang dan mahu cepat pandai Bahasa Inggeris, antara salah satu cara nak pandai Bahasa Inggeris ialah dengan mengikuti kursus Bahasa Inggeris. Dengan zaman sekarang pula, anda boleh belajar secara percuma juga. Cari sahaja di Youtube atau Google, pasti ada.

Selain itu, anda juga boleh mengikuti kursus berbayar yang disediakan. Sekarang juga ada banyak kelas online belajar English untuk kanak-kanak dan juga dewasa seperti JomEnglish. Senang untuk orang yang sentiasa sibuk, belajar di atas talian sahaja.

 

Akhir kata

Sekarang ini tidak susah untuk belajar Bahasa Inggeris. Apa yang anda perlukan ialah semangat dan kegigihan. Jika anda percaya dan konsisten, pasti anda akan pandai juga Bahasa Inggeris ini.

Semoga berjaya!