Cara Terjemah Bahasa Melayu Ke Bahasa Inggeris (Mudah & Cepat)

Buat orang yang memang dah power English ini memang tak jadi masalah untuk nak fahami sesuatu perkataan atau ayat dalam Bahasa Inggeris. Tetapi macam mana pula dengan mereka yang sebaliknya? Jadi, ada tak cara terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris?

Jawapannya mestilah ada. Nak-nak pula zaman sekarang ini dah serba canggih. Semua perkara yang anda nak tahu ada di hujung jari. Orang kata di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Kalau nak tahu cara-caranya, senang sahaja. Teruskan setia membaca artikel ini.

Izinkan kami berkongsi.

Cara terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris

Berikut merupakan beberapa cara untuk terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris atau boleh juga apply pada bahasa-bahasa lain yang anda nak tahu. Selamat mencuba!

1. Terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris guna Google Translate

Pernah tak anda dengar tentang Google Translate? Ok, Google Translate ini sebenarnya satu laman sesawang atau aplikasi yang boleh digunakan melalui apa-apa pun gajet untuk menterjemahkan sebarang bahasa yang anda mahu. Jadi kalau nak terjemahkan Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris pun boleh guna aplikasi ini.

Anda tak perlu risau sebab aplikasi ini percuma dan mudah digunakan. Melalui aplikasi ini, anda boleh masukkan ayat atau perkataan yang memerlukan maksud dengan menggunakan kamera, menaip atau bercakap menggunakan mikrofon untuk mendapatkan terjemahan.

 

2. Terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris dengan kamus

Anda juga boleh cuba terjemahkan Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris dengan menggunakan kamus. Kamus ini pula ada pelbagai jenis versi yang anda boleh rujuk dan mudah didapati.

Kalau tak ada kamus di rumah, boleh pinjam dekat perpustakaan atau beli terus. Tetapi kalau nak lagi mudah, guna sahaja kamus online. Anda boleh search kamus online itu melalui laman web ataupun guna aplikasi dalam telefon pintar.

 

3. Rujuk mereka yang arif tentang Bahasa Inggeris

Kalau nak lagi mudah dan jimat tenaga. Anda boleh terus merujuk pada mereka yang mengajar Bahasa Inggeris atau mereka yang terbukti memang power dalam menterjemahkan Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris.

Tetapi, jangan lupa pastikan orang itu pun memang tahu kedua-dua bahasa tersebut. Barulah akan dapat terjemahan yang betul.

 

4. Guna aplikasi terjemahan suara

Salah satu cara yang anda boleh cuba untuk terjemahkan Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris adalah dengan menggunakan aplikasi terjemahan suara. Anda boleh dapatkan aplikasi Voice Translator atau Audio Translator ini dengan memuat turun di telefon pintar anda.

Tidak kiralah anda pengguna Android atau iPhone. Anda boleh dapatkannya di stor aplikasi masing-masing. Hanya dengan menggunakan suara sahaja, anda dah boleh mendapatkan terjemahan.

 

5. Terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris pakai aplikasi Microsoft Word

Tahu tak, untuk terjemahkan Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris pun boleh gunakan aplikasi Microsoft Word. Dekat dalam Microsoft Word ada 1 fungsi terjemahan yang dinamakan Translator.

Walau bagaimanapun, sentiasa update Microsoft Word anda bagi mendapatkan versi terkini. Untuk tutorial penggunaan Translator pada Microsoft Word. Anda boleh rujuk video You Tube ini sebagai panduan.

 

Akhir kata

Ini sahaja cara terjemah Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris yang dapat kami senaraikan kepada anda buat masa ini.

Sekiranya anda ada cara-cara lain yang lebih menarik, bolehlah dikongsikan dengan kami semua. Namun yang pastinya, cara-cara di atas adalah diyakini 100% boleh bantu anda terjemahkan apa-apa bahasa yang anda inginkan. Tidak semestinya Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sahaja.

Diharapkan dengan artikel ini, dapatlah sedikit sebanyak membantu anda di luar sana mencari idea atau platform untuk terjemahan. Yang penting, boleh berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris dengan lancar. Bila dah expert Bahasa Inggeris nanti, barulah bertambah tinggi peluangĀ untuk lebih cepat naik pangkat.

Semoga bermanfaat.